clt tekst circulair

Licht dat niet dooft


Het Cool Led Technology label is een kwaliteitsgarantie voor duurzaam gebruik en komt rechtstreeks voort uit onderzoek naar de toepassing van led-chips in verlichtingsarmaturen. Daaruit ontstond een geheel nieuwe generatie verlichtingsarmaturen met een passief warmteopname en actief afgiftesysteem.Cool Led Technology – CLT
Een ledchip zet ongeveer 70% van zijn energie om in warmte. Deze warmteontwikkeling is in hoge mate bepalend voor levensduur, lichtstroom en de lichtkleur.

clt1 Als de temperatuur van de chip toeneemt,
heeft dat gevolgen:
• dramatische afname van de levensduur;
• sterke vermindering lichtstroom (Lm);
• instabiele kleurtemperatuur.
 
De lichtstroom en lichtkwaliteit is afhankelijk van het thermisch design.
 
Dia levensduur2 Bij een goed thermisch ontwerp en een kwalitatief goede ledchip is de levensduur van de chip niet relevant. Deze faalt praktisch nooit. De heatsink is bepalend voor het gehele systeem en de drivers vormen het zwakste deel daarvan. Om die reden alsmede vanwege de temperatuur (max. 50° omgevingstemperatuur), is het beter deze separaat van de chipbehuizing te plaatsen. De optiek vermindert langzaam, maar is eenvoudig uitwisselbaar.
 
CLT – label
Egbert Keen deed een onderzoek naar de effectiviteit van koellichamen die verlichtingsfabrikanten in veel gevallen toepassen. Zijn conclusie luidt dat die veelal overgenomen zijn uit andere elektronicatoepassingen en voor de verlichtingsarmaturen niet effectief genoeg zijn. De meeste koellichamen hebben een redelijke warmteopname maar geen goede afgifte, juist door die manier van toepassen.
   
clt3 Keen ontwikkelde vervolgens een koelsysteem waarbij de prioriteit bij de warmteafgifte ligt, om zo de effectiviteit te verhogen. Hij testte daarbij verschillende koelvormen op warmteopname.
 
clt4 Om de warmteafgifte te optimaliseren, volgde hij de luchtstromen en testte hij ook de turbulentie in een windtunnel.
 
clt5 Daaruit ontstond een ontwerpmodus dat de warmte van de chip direct naar de buitenkant transporteert en opgenomen in de koelvinnen.
 
clt6 Door de opstijgende luchtstromen die langs de vinnen voeren - tot bijna aan de chip - wordt de warmte van het armatuur afgevoerd.
 
clt streep
 clt7 
Armaturen en lichtbron zijn als het ware samengesmolten tot één elektronisch product. Op deze wijze ontstond een geheel nieuwe generatie verlichtingsarmaturen, opgebouwd uit modulaire elementen. waarnaar believen technische als creatieve elementen kunnen worden aan toegevoegd.

De armatuur zijn dus design-koellichamen, gemaakt uit aluminium. ‘Design follows function’: niets aan de armaturen is overbodig; alles heeft zijn functie.
  clt8

Armaturen voorzien van dit CLT label zijn een waarborg voor
clt tekst2